maanantai 19. kesäkuuta 2017

Brissy - Stanthorpe - Brissy (eestaas eestaas mä matkaani teen)

Brisbanen lentokenttä näytti täysin samalta kuin kaksi vuotta sitten, kun sinne ensimmäisen kerran saavuin. Daniel (brissyläinen kaverini) tuli hakemaan mut lentokentältä. Daniel on automekaanikko, rassailee ja rakentaa omaa autoaan vielä töiden päälle. En ensin oikein tajunnut, kun sanoi, että saan nukkua baarissa. Kuulostaahan sen hieman hullunkuriselta. Se on erilinen autotallin yhteyteen tehty rakennus, jonne on veneen puolikkaasta rakennettu baaritiski ja hyllyt. Bilispöytäkin löytyy tottakai! Siellä mä nukuin ensimmäisen yöni kuunnellen akvaariosta lähtevää veden lorinaa. Korvatulpat oli onneksi matkassa! Ponkasin heti aamulla aikasin pystyyn ja suuntasin kirjastoon nörtteilemään (=kahlaamaan työilmoituksia läpi ja kirjoittamaan hakemuksia). Sain Danielin onneksi lainaksi sen oman matkakortin, että pääsin keskusasemalta ostamaan itselleni oman. Vietin kirjastossa seuraavat kolme päivää aika tiivisti aamusta iltaan etsien töitä. Kirjaimellisesti. Nousin vain vessaan. Eväätkin olin varannut jo valmiiksi. Ahkera työ kannatti, koska sain työtarjouksia, Melbournesta tosin ja pari vapaaehtoistyöpaikkaa Länsi-Australiasta. Haastattelut olisivat tietysti olleet paikan päällä. Ongelmana vain oli se, että en tiennyt halusinko jäädä Brissyyn vai jatkaa matkaa muualle, joten kieltäydyin mahdollisuudesta noihin hommiin ja ryhdyin etsimään farmeja, missä saisin tehtyä visapäivät toisen vuoden viisumia varten. Taaas ilman päätöstä siitä halusinko edes saada toisen vuoden viisumia. Ajattelin antaa mahdollisuuden sille ja sainkin paikan seuraavaksi viikoksi Stanthorpesta farmihommia tekemään. Käytiin Danielin ja Darrenin kanssa illastamassa lauantaina West Endissä yhdessä korealaisessa (en kuolemaksenikaan muista nimeä). Huomaa kyllä, että kyllä ne aussitkin juo ja osaa juoda ihan yhtä humalanhakuisesti kuin suomalaiset. Pullo viiniä meni helposti alas pelkän ruuan kanssa! Tämä oli taas näitä poikien legendraasia eimemennäkuinyksille-iltoja. Kotiin pääsivät aamuyöstä jossain vaiheessa.

Mulla soi kello 6 herätyskello sunnuntai-aamuna. Pikapakkasin ja lähdin bussiasemalle. Paljon en maisemia nähnyt kun nukuin aika kiitettävästi koko menomatkan. Bussikuskikaan ei ollut sillä parhaimmalla päällä, joten ajattelin, että parempi vain ummistaa silmät. Siinä muutaman muun backpackerin kanssa ooteltiin hetki, kun ooteltiin bussia ja kävi ilmi, että meitä oli kaksi suomalaista menossa samaan paikkaan. Working hostelli johon olin menossa oli saanut aika huonot arvostelut netissa ja ajattelin, että noh, kyllä siellä kestää olla. Karu totuus selvisi aika nopeasti, kun meidät jätettiin tien laitaan. Paikanpitäjämies laittoi meidät täyttämään listan erilaisia papereita, myös allekirjoittamaan erityisen tiukan sääntöpaperin, missä oli mukana sakot tietysti asioista. Nyt en niitä jälkeenpäin enää muista. Toisaalta ymmärrän, kun hostellissa asuu 80 ihmistä ympäri maailman ja jollain keinolla pitää saada pidettyä paikka ehjänä.

Hostellissa jokaisella oli keittiö / olohuoneessa oma kaappi, missä pidettiin ruokailuvälineet ja kuivaruuat. Ja se yksi ainoa kaasuliesi tälle määrälle ihmisiä! Huoneet oli suhteellisen pieniä kuudelle hengelle. Se kun on maksimimäärä täällä lain mukaan, mitä yhteen huoneeseen saat tällaisiss asumuksissa majoittaa. Sisäilma oli yhdistelmä kosteaa ilmanalaa, hikeä ja homeisuutta. Lattia natisi aina astuessa ja tärinän pystyi tuntemaan omasta sängystä joka kerta, kun joku huonekavereista talsi tietyssä kohtaa huonetta (=sopivasti mun sängyn vieressä tietty).Terassi oli täynnä pelkkiä mutaisia ja likaisia kenkiä. Hostellissa oli jostain syystä erityisen paljon ranskalaisia. Eksyneet kaupungeista jopa Australian maaseudulle! Pariskuntia oli myös suuhteessa monta. Tuli pari suomalaistakin vastaan! Ihan sama minne päin maailmaa menee, aina pari suomalaista löytää toinen toisensa luo. :D Koska oli sunnuntai, ei siinä tuppukylässä ollut auki mikään muu ruokakauppa kuin IGA. Se kaikista kallein tietysti. IGA:n parkkipaikka taisi olla se kylän menomesta tuona sunnuntaina; oli prätkää, autoa, pyörää, kävelijää...Einin kanssa käytiin illalla kattomassa töihinlähtöaika jääkaapin oveen laitettavasta lapusta. 5.45 Snowman. Einiin siis törmäsin bussissa matkalla Stanthorpeen.

Hieman hermostuneena kapusin yläpunkkaan nukkumaan tuona ensimmäisenä iltana. Uni ei oikein maittanut, kun oli vieras paikka, vieraat ihmiset ja kauhea puheensorina terassilla. Ja olin tietysti ainoa meidän huoneessa, jonka piti herätä keskellä yötä, niin eihän siellä meidän huoneessakaan hiljasta ollut vasta kuin lähempänä puolta yötä. Kello soi mulla 4.45, kun muut saivat jatkaa uniaan aina seitsemään asti. Minibussi lähti tasan 5.45 kohta omenafarmia. Saavuttiin porukalla paikalle ja farmani Dom vain huusi, että täyttäkää paperit ja allekirjoittakaa ne. Ei esittelyjä, ei huomenia, ei edes katsekontaktia. Ainoaksi ohjeeksi antoi, että käsitelkää omenia kuin kananmunia. Just. Omenankeräysreppu kaulaan ja rivistöjen väliin harjoittelemaan keruuta. Hiki virtasi, vaikka kello oli vasta puoli seitsemän. Apuna käytettiin tikkaita, joissa oli tukipiikki. Tikkaat olivat jäänteet jostain muinaisajalta. Sen verran köykäset ja painavat ne oli. Täytettiin niitä binilaatikoita Einin ja Meganin kanssa. Megan oli muuten kotoisin Englannnista. Ihan huippuihana tyyppi! Omenabinilaatikko vetää sellaisen 350-400 kg omenoita eli siinä sai muutaman ompun kerätä. Yhdestä laatikosta maksettiin vain 40 dollaria (noin 27€). Nypittiin koko porukalla ne muutamat hassut puut ennen kuin meidät siirrettiin varsinaisiin pitkiin rivistöihin. Odoteltiin ja odoteltiin. Kärsivällisyys oli aika koetuksella, kun koko porukka vain odotti eikä kukaan tiennyt farmarista mitään ja aika kului odotteluun sen sijaan, että oltaisiin se aika voitu käyttää siihen keräämiseen. Aloittelijoina saatiin ns. huono rivistö (4-5 metriset puut hyvin vähällä omenamäärällä), jolla farmari vähän testaa, että onko porukasta siihen hommaan. Megan pääsi opettelemaan ajamaan traktoriakin, koska yhden meistä piti aina viedä omenabinit tietylle alueelle ja hakea uudet tilalle. Kuuma kostea ilma yhdessä suoran auringon paisteen kanssa sai hien virtaamaan eikä aamun muuttuminen keskipäiväksi helpottanut asiaa. Me kaikki kolme luultiin, että meillä olisi ollut mahdollisuus vesipullojen täyttöön tai edes bajamajaan farmilla. Luultiin väärin. Onneksi meillä oli yhdessä sen verran vettä, että selvittiin yhdeksän tunnin päivästä juuri ja juuri. Ei sitä paljoa jaksanut loppupäivän aikana tehdä. Suihku ja ruoan teko seuraavaksi päiväksi. Kiitos ja moi! Jokaikinen lihas särki, kun kävin nukkumaan, mutta en sitä yhtään ihmettele. Sen verran tuli jalkatreeniä tehtyä tikapuita kävellessä edestakas ja omenoita poimien mitä ihmeellisimmissä asioissa.

Toisena päivänä sitlä farmilta loppu kerättävät omenat kesken. Pidempään farmilla olleet lähetettiin toiselle farmille ja me muut saatiin odottaa kyytiä kolme tuntia hostellille siitäkin huolimatta, että soitettiin hostellin äijälle ja kerrottiin tilanne. Oli kaikilla aika hermo kireellä siinä vaiheessa. Nettiä kun meillä hostellissa ei ollut, lähdin käppäilemään kirjastolle ilmasen wifin perässä tuon fiaskon jälkeen. Kauaa en sielläkään ehtinyt keikkua, kun sulki ovensa viideltä. Kuinka pienet asiat voikaan merkata niin paljon! Kolmantena päivänä mentiin eri farmille, missä puut oli pienempiä sekä täynnä omenoita. Saatiin kerättyä kaksi laatikkoa enempi kuin ensimmäisenä päivänä eli 8. Ei siinä silti tiennannut. Aamut oli superkylmiä ja iltapäivällä sitten olitiinkin t-paita päällä ja PIENEN likakerroksen peittämiä ( = hikeä, aurinkorasvaa, vettä, omenoiden oksien irtosälää, omenoiden aurinkorasvaa). Hinta biniltä piti olla alunperin 45 dollaria eikä 40 dollaria. Farmari tietysti nosti kädet pystyyn ja sanoi, että ”Eieiei, koska kyseessä on tavalliset omenat (Royal Galat) hinta on 40 dollaria biniltä.” Tultiin takaisin hostellille ja kävin kysymässä hostellinpitäjävaimolta, että miksi meille on ilmoitettu eri hinta kirjeessä, jonka he ovat meille kaikille lähettäneet, kuin mitä farmari sanoo. Siitähän se nainen metelin nosti pystyyn. Kuuntelin suoraa huutoa ja syytöksiä kymmenen minuuttia. Totesin vain, että en keskustele, ennen kuin äänen volyymi on taas normaali. En jaksanut alkaa vänkäämistä vaan ilmoitin, että lähden perjantaina pois palkkakuitin saanin jälkeen. Oikea syy tässä kaiken taustalla on se, että farmarit joutuvat pakosta tekemään tämän kyseisen hostellin pitäjien kanssa töitä, vaikkeivat tulekaan keskenään kukaan toimeen, koska muuten farmeilla ei olisi työntekijöitä ja he tietävät, että tästä puljusta niitä työntekijöitä saa sinne farmille binipalkalla. Mulla isompi syy oli mun huonekavereissa. Ihan kuin olisin ollut lastentarhassa. Ei minkäänlaista kunnioitusta toisten tavaroita kohtaan tai sitä henk koht tilaa kohtaan, mitä sängyksi kutsutaan. Lisäksi sain JOKA IKINEN yö herättää alapunkalla nukkuvan ranun monta kertaa yössä, koska se korsasi aivan sairaan lujaa. Sain siis kavuta joka kerta sängystä ihan alas asti herättämään, koska sänkyjen välillä oli niin paljon pituutta välissä, etten yltänyt koskemaan ja tönäsemään ranua. Niillä ihmisillä ei myöskään ollut minkäänlaista ymmärrystä siitä, että mä tarvitsen nukkumarauhan aikasemmin kuin ne. Mä kummiskin olin todella hiljaa vastaavasti aamuyöstä, kun he nukkuivat. Nukuin kolmen yön aikana yhteensä kahdeksan tuntia. Oli hermot kireellä eikä itku ollut kaukana ja silti piti jaksaa poimia omenoita yhdeksän tuntia helteessä hikoillen.

MUTTA ONNEKSI seuraavana päivänä meillä ei ollut töitä sateen vuoksi. Eihän sille säälle kukaan mitään voi, mutta olin salaa iloinen tästä. Sain nukkua jopa kahdeksaan asti ilman häiriöitä, koska ranu nukkui jossain muualla. Mitä luksusta! Ja tiesin, että kohta pääsisin takaisin Brisbaneen. Lähdettiin Einin kanssa dataamaan kirjastoon ja juteltiin siinä niitä näitä, kunnes kuulin jonkun sanovan suomeksi, että: ”Kivat villasukat sulla!” Pieni hetki meni ymmärtää, että kuulin suomea jonkun muun kuin Einin suusta siinä tilanteessa. Suomalainen äijähän se siellä oli! Asu siinä lähistöllä. Kerrottiin sille meidän tilanne ja sanoi, että hänen poikansa tekevät aina välillä yhdellä farmilla töitä, että hän kysäisee sieltä, josko töitä löytyisi. Löytyihän niitä! Kyseessä oli mansikka farmi, joten en ollut varma, oliko se yhtään sen parempi vaihtoehto oikeasti, mutta tuona hetkenä se tuntui taivaalta! Pikapakattiin rinkat 20 minuutissa Einin kanssa ja muutettiin perheen taloon asumaan. Sain taas koirakuumeilla, kun niillä oli koira. Pentu vielä! Leikin ja hyörin ja pyörin sen koiran kanssa loppuillan. Jotain kovin suomalaista sieltä keittiön hyllyjenkin välistä löytyi, kun istuttiin alas; näkkileipää ja Turun sinappia! Kuinka ihanalta tuntui, kun näkkileivän päälle sai levittää voita ja viipaloida juustoa! Se rouskunta! Rouskuva ruoka on asia, jota tulee kaivattua. Jänniä asioita sitä voikin kaivata. :D

Kello soi aamuviideltä. Kuudelta piti olla farmilla. Oli aivan JÄÄTÄVÄN KYLMÄ. Mittari näytti +5C. Ei yksi kevyt fleece meinannut riittää. Poimittiin muuten niitä mansikoita tosi jännillä hökötyksillä, ei niitä oikein muuten voi kuvata; niissä oli katto, kulki kolmella pyörällä, istutiin penkillä toisessa reunassa ja meitä ympäröi metallikehikkotaso. Niiihin tasoille kerättiin laatikoihin mansikoita. Kerättiin ekana päivänä noin 12 trayta eli 18 kg. Jokaisesta kilosta maksettiin 2,5 dollaria, mikä on paljon keskimääräistä enempi täällä ko. hommasta. Kinut siinä vieressä poimi 30 trayta helpostikin. Toki ne tekikin sen kiinalaisella työtavalla ja me kaksi tunnollista suomalaista poimittiin järjestyksessä ja just sieltä, mistä oltiin pyydetty. Väärin. Se kostautu. Olisi pitänyt vaan pomppia yli rivistöjen samalla tavalla kuin kinutkin teki. Kun päivää oli vielä jäljellä, lähdettiin kaupungin ainoaa työnvälitysfirmaan katsomaan josko siitä olisi ollut apua töiden saannissa. Mulla ei myöskään puhelin toiminut, joten yritin käydä sitä korjauttamassa. Puhelimessa ei ollut vikaa eikä sim-kortissa. Totesivat, että Eurooppa standardisoitu puhelin ja aussilainen sim-kortti eivät halua maaseudulla aina toimia yksiin. Jaahas. Kiva. Siellä sit pööpöilin keskellä ei mitään yrittäen saada edes yhden palkin kuuluvuutta omalla puhelimella. Välillä onnistui ja välillä ei. Sain tosi monta soittoa noina päivinä, mutten päässyt ikinä soittamaan takaisin, kun en saanut edes kuuluvuutta itse kylän keskustassa. Uskon, että menetin monta työmahdollisuutta siinä. Minkäs teet. Tekstarit tuli kuitenkin läpi. Oli lauantai ja kello soi taas viideltä. Oli tosi vaikeaa nousta, kun en sitten ole aamuihminen en sitten yhteen. Mulla oli koko yön ollut kylmä ja kuuma, joten nukuin tosi levottomasti. Käytiin muutama hassu tunti tekemässä töitä. Paljoa ei voinut tehdä, kun oli ollut niin sateista. Rankkasateet johtuivat siitä sykloonista, joka onneksi väistettiin 45 minuutin automatkan verran. Saatiin kolmesta tunnista ihan minimituntipalkkaa, kun kerättiin huonot ”roska”mansikat pois. Söin siinä samalla kerätessä varmaan puoli kiloa. Hyviä olivat., vaikka olivatkin saanee osumaa. Ne oli ”roska” mansikoita, koska sade oli ne turmellut ja olivat sen vuoksi klommoilla, joten niitä ei myyntiin voinut enää laittaa. Nää ”roska” mansikat kerättiin ruuaksi sioille. Miettikääs nyt hetki. Farmi maksaa meille tuntipalkkaa siitä, että kerätään mansikoita sikojen ruuaksi. On kyllä maailman oudoin työtehtävä, mitä mulle on sattunut kohdalle. Tein tuona viikonloppuna sen päätöksen, että lähden takas Brisbaneen maanantai aamuna, koska en koko viikosta ollut kerryttänyt yhtä ainoata farmipäivää ja töiden haku oli myös erittäin hankalaa ilman toimivaa nettiä.


Olin tyytyväinen, että lähdin. Monestakin syystä, mutta en niitä nyt erittele. Brissyssä paistoi aurinko, oli lämmin ja tiesin, että mulla oli kiva ilta luvassa. Hyttysiä en tosin ollut kaivannut. :D Tapasin muita suomalaisia; käytiin korealaisessa syömässä; grillatiin lihaa, syötiin erilaisia vihanneksia sekä tilattiin myös eräänlainen hotpot. Hyvin tultiin kaikki kuus ihmistä täyteen siitä sapuskasta eikä kustantanut kuin 20 dollaria per nassu. Mira halusi saada jälkkäriksi frozen yogurttia ja kun siinä alakerrassa sellainen paikka oli, meni se meillä vähän överiksi. Ostetiin jokainen yli kymmennellä dollarilla sitä. Makuja oli monia: mangoa, vesimelonia, mustikkaa, passionhedelmää, oreota, tavallista. Sitten oli vielä ne karkkilaarit, missä oli hedelmää, suklaata, keksiä, muroa, karkkia ja kastikkeita. Tulipahan viikon kalorit syötyä yhdessä illassa ja huippukiva ilta oli! Loput arkipäivät olinkin sitten nenä tiiviisti kiinni koneella noin 8-10h päivässä etsien töitä ja hakemuksia lähettäen lähikirjastossa. Sain yhden haastattelukutsun. Mutta Melbourneen. Äääh...! Itse töiden haku käy ihan kunnon työstä; aivot käyvät välillä ylikierroksilla, kun saa jatkuvasti käyttää sitä omaa sisäistä sanakirjaa vaihtaessa sanoja suomesta englanniksi. Iltaisin olinkin aika nopeasti nukkumassa näiden päivien jälkeen. Nukahdin aina ennen kuin ehdin katsoa edes puolen tunnin kestävän sarjan pätkän. Lähdettiin lauantaina Danielin, Jodien ja Tiian kanssa Noosaan päiväretkelle. Pääsin surffamaan ja testaamaan omaa tasapainoa. Vesi oli vaan kylymää! Hrrrr..! Joka kerta tulin yhtä mallikkaasti alas laudalta. Siitä olisi saanut hauskan kuvasarjan muuten. Pitää vaan mennä uudestaan aaltoja vasten, odottaa, pikakahlata, pompata pystyyn ja yrittää pysyä laudan päällä mahdollisimman pitkään. Hihittelin ja nauroin, vaikka nielasinkin muutaman kerran merivettä ja silmiä kirveli. Surffauksen opettelu on yksi niistä asioita, jotka aijon opetella Australiassa ollessani. Se ón MUST. Päivä oli sinänsä ausseille hyvin perinteinen tapa viettää viikonloppua; surffilaudat auton katon päälle ja autolla lähimmälle rannalle, missä voi surffata ja ottaa tänia pintaan. Koko kaupunki häviää lähirannoille viikonloppuisin. Lähdettiin sillon illalla vielä Suomi-porukalla viettämään Tiian synttäreitä. Tavattiin yksi rändöm brissyläinen Wilson Lookoutilla (upeat näkymät kaupunkiin, vink vink!) ja sitten se häipyi jossain vaiheessa iltaa eikä olla nähty sen koommin. Saattoi ehkä vähän pelästyä meitä noin kymmentä suomalaista. :D Mä menin yhden Viivin luo nukkumaan illan päätteeksi, koska en päässyt enää ”kotiin” yhden jälkeen yöllä. Brisbanessa julkinen liikenne kun loppuu kokonaan viikonloppuisinkin noin puolilta öin tai vähän sen jälkeen. Jatkettiin Tiian synttäreitä vielä pienemällä porukalla Sout Bankissa Couch-jälkkäriruokaravintolassa. Makea-kiintiö tuli aika nopeasti täyteen, kun söin sellaisen annoksen, missä oli suklaa brownieta pohjalla, päällä kolme palloa vaniljajäätelöä, suklaakastiketta, kermavaahtoa ja vohvelia. Saatiin vähän aikaan siinä istua paikoillaan vaan, ettei olisi kaikilla tullut ylös. Oli niin makeaa ja alettiin voimaan pahoin siitä sokerimäärästä. Miksi muuten Suomessa ei ole yhtään ravintolaa, jossa tarjoillaan vain jälkiruokia?! :O


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti